Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

Csöröge: ( farsangi fánk) :

Hozzávalók:

-8dkg margarin

-2 evőkanál porcukor

-kb. 1/2 l olaj a sütéshez

-5 tojássárgája

-40dkg liszt + a nyújtáshoz

- 2 evőkanál citromlé + 1 ek. reszelt citromhéj

-1dl joghurt

-csipetnyi só

-lekvár

Elkészítés:

1. A margarint a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük.

2. Hozzáadjuk a lisztet , a sót , a joghurtot, a citrolevet és-héjat , majd az egészból kézzel rugalmas tésztát gyúrunk.

3. Két részletben fogjuk kinyújtani , ezért két cipóra osztjuk , és folpackkal vagy tiszta konyharuhával letakarva hideg helyen 1 órát pihentetjük.

4.Beleillesztjük a gyúródeszkát , és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk az egyik adag tésztát.

5. Lisztbe mártptt derelymetszővel vagy késsel elősször 4-5 cm széles csíkokat , majd ezekból 8cm-es téglalapokat vágunk.

6.Mindeggyik közepén hosszában vágunk egy nylást , melyen áthúzzuk a tészta röövidebb végét.

7. A másik cipót is kinyújtjuk , és az összes tésztát előkészítjük.

8. A sütőbe legalább 3 ujjnyi olajat  töltünk. Felforrósítjuk , és beleillesztünk annyi tésztát , amennyi egymás mellett elfér. Közepes lángon kb. 2 perc alatt megsütjük az egyik felét, majd óvatosan megfordítva a másik felét.

9. Kiszedjük papírtörlőre vagy szalvétára , és rögön beletesszük az olajba a következő adagot.

10. Melegen és hidegen is finom. Lekvárral kínáljuk.

 

 

Sáfrányos sügér recept

Hozzávalók:
8 szelet sügér,
2 fej vöröshagyma,
2 dl húsleves (kockából),
1 mokkáskanál sáfrány,
3 evőkanál olaj,
1 dl száraz fehérbor,
1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű,
1 mokkáskanál morzsolt majoránna.

Elkészítés:
      A halat hagyjuk felengedni. A hagymát meghámozzuk, és nagyon finomra vágjuk. A húslevesben feloldjuk a sáfrányt. A sütőt 200 fokra (gázsütő. 3. fokozat) előmelegítjük.
Tűzálló edényben a hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Megöntözzük a borral, és további 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a sügérszeleteket, megsózzuk, megöntözzük a sáfrányos húslevessel, kakukkfűvel és majoránnával ízesítjük, és a sütőben 15 percig sütjük. Időnként a saját levével locsolgatjuk. Kivesszük, és burgonyapürével tálaljuk.

 

Mexikói pizza recept

Elkészítés:

      10 dkg darált marhahúst fokhagymával egy kevés olajban jól megpirítunk, a mártás felét hozzáadva megpároljuk. A mártás másik felében megpárolunk 10 dkg előre beáztatott tarkababot. Ha mindkettő elkészült, összeforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük, és 5 dkg főtt csemegekukoricát szórunk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

 

MKávés csokoládékrém recept

Hozzávalók 6-8 kis pohárhoz:
A csokoládéhoz: 112,5 g étcsokoládé (minimum 70 %-os), 50 ml tejszín, 2 ek termelői méz, 1 narancs reszelt héja
A kávékrémhez: 100 ml tejszín, 1 csapott tk instant kávépor, 4 cl Baileys, ½ narancs leve, 2-3 ek méz, 3 tojás sárgája, 1 tk kukoricakeményítő


A csokoládét törjük apró darabokra.
A tejszínnel és a mézzel olvasszuk fel.
TIPP: Tegyük a tűzre közepes hőfokon. Amikor a csokoládé harmada láthatóan felolvadt, tegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel.
A kisebb poharakat döntsük meg, és nyomózsák segítségével töltsünk beléjük a csokoládé krémből. Tegyük a fagyasztóba 10-15 percre döntve.
A tejszínt a kávéval, likőrrel, narancslével melegítsük fel.
A tojások sárgáját keverjük ki a mézzel, és a keményítővel, majd csorgassuk a tejszínbe.
Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a kávés krémünket.
TIPP: Érdemes kézi habverőt használni a sűrítéshez, így kellemesen habos lesz az állaga.
Hűtsük langyosra, majd töltsük a csokoládé krémre.

 

Mézes Joghurt recept

 

 

Mézes joghurt mousse recept

Hozzávalók :1 zacskó zselatin (fix) por, 2 ek víz, 250 ml natúr görög joghurt, 60 g méz, 250 ml tejszín
A gyümölcsréteghez: 6-8 szilva, 3 ek bodzabogyó juice, kevés vanília, 1/2 ek cukor, kevés citromhéj
A bodzabogyó juicehoz nem kell más, mint kirándulás alkalmával egy-két bozda bogyó tányért leszedni, otthon leszedni a zöld ernyővirágzatról, és a levét kipréselni.
TIPP: Görög joghurtot készíthetünk úgy, hogy a sima natúr joghurtot áteresztő textilbe helyezzük, és lógatva pár órán át kicsepegtetjük belőle a savót.A szilvákat félbevágjuk, a juice, cukor, citromhéj hozzáadása után, felfőzzük egy kicsit.
Ez kb. 3 perc, kevergessük meg néha.
Egy kis edényben keverjük össze a zselatint a vízzel, tegyük félre.
Egy tálban a mézet, és a joghurtot keverjük össze, ezt is tegyük félre.
Egy nagy edényben a tejszínt verjük kemény habbá, és ezt is tegyük félre.
Melegítsük a zselatint 12 másodpercig a mikróban.
Ha kivesszük, azonnal csorgassuk a joghurtba, folytonos keverés mellett.
A tejszínt is forgassuk bele, majd rakjuk poharakba, és rétegezzük a gyümölccsel. Min. 3 órára tegyük hűtőbe.

 

 

 

Málnás görög joghurt recept

 

 

Málnás görög joghurt

TIPP: Sűrű (görög) joghurtot készíthetünk úgy is, hogy a natúr joghurtot egy muszlin kendőbe tesszük, és pár órát hagyjuk kicsöpögni belőle a savót, majd kevés mézet keverünk le benne.
Hozzávalók (2 pohárhoz): 200 g görög natúr joghurt, 2 kk méz, 100g málna


A málnát a mézzel összeturmixoljuk.
A pohár aljára rakunk néhány szem egész málnát, majd a joghurtot, és a mixelt málnát egymásra rétegezzük.
Összehasonlíthatatlan a bolti joghurtokkal, aki megpróbálja egyszer az otthon készített joghurtot, amíg friss gyümölcs van, nem fog készet venni.
Ha felmerül a kérdés, hogy valóban elég-e egy kávéskanálnyi méz, egyértelműen az a válaszom, igen. A gyümölcs maga is édes, és sokkal elevenebb az íze, mint az a késztermékeknél megszokott. Persze ez is ízlés dolga.

 

 

 

Pezsgős epres tiramisu recept

 

 

Hozzávalók 4 főre (4 kehelyhez).
A krémhez: 25 dkg házi krémsajt (vagy philadelphia krémsajt), 1 tojás + 2 tojás sárgája, 2 ek méz, 1 dl édes pezsgő, 1 tk kukoricakeményítő
Az eperhez: 30-40 dkg eper, 2 ek balzsamecet, 2 ek méz
+ babapiskóta, mentalevél

 

Pezsgős epres tiramisu recept

A tojásokat keverjük össze a mézzel, a pezsgővel, és a keményítővel, majd gőz felett folyamatos kevergetés mellet sűrítsük be.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük bele csomómentesre a krémsajtot.
Az epret mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
Egy serpenyőben hevítsük fel a mézet a balzsamecettel.
Amikor forr, adjuk hozzá az eperdarabokat, és maximum 1 percig pároljuk.
Ezt követően az epreket vegyük ki egy tálra.
A babapiskótát törjük darabokra, és a visszamaradt epres mártásba forgassuk bele.
Vegyünk 4 poharat, és rétegezzük bele a hozzávalókat (krém, piskóta, eper, stb.).
A kelyheket egész piskótával, eperszemekkel, és menta levelekkel díszíthetjük.

 

Epres álom pohárkrém recept

 

 

Hozzávalók 4-5 kehelyhez: 1 csomag vaníliás főzés nélküli pudingpor, 375 ml sűrű tejföl (1 nagy pohár), 375 ml habtejszín (huuu…de jó a rózsaszín színű, jókedvű tejszín), ¼ csapott mk stevia por, vagy 10 dkg porcukor, 1 tk zselatin fix por, kb. 30-40 dkg eper, csipet stevia por, vagy 5 dkg porcukor, kelyhenként 2-2 szelet vajas keksz, menta levél a díszítéshez

 

Epres álom pohárkrém recept

A vaníliás pudingport a tejszínnel együtt verjük kemény krémmé.
Tegyük hozzá a sűrű tejfölt, a zselatin fixet (ez akár ki is hagyható), és az édesítőt (vagy porcukrot).
További 1-2 percig verjük a krémet.
Az eper ¾ részét turmixoljuk le péppé, ha szükséges édesítsük.
Vegyünk elő egy habzsákot (pl. csillagcsöves fejjel).
A kelyhek aljára tegyünk 2-2 ek eperpürét.
Erre nyomjunk egy réteg krémet.
Egy-egy kekszet morzsoljunk erre a krémrétegre.
Majd ismét epervelő réteg, és legvégül még egy krémréteg kerül.
A felső krémréteget simítsuk el egy kanállal.
Szép, nagy, és ép eperszemeket vágjunk vékony szeletekre.
Ezekből, a szeletekből rakjunk a kelyhek tetejére virágot.
A virágok közepére nyomjunk egy krémcsúcsot, amit mentalevéllel díszíthetünk.
A desszert tetejét szórjuk meg 1-1 durvára morzsolt keksszel.

 

Sajtos roló

Egy csomag bolti leveles tésztát téglalapalakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egésztojással az egészet lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk.

Csíkonként szorosan egymást fedve darabolt főzőkanál nyélre tekerjük. ( a tojás nélküli felét tekerjük a roló formára vagy főzőkanál nyelére )

( Egy főzőkanálnyélből 2 db 10 – 12 cm-es darab jön ki ).

20 percet pihentetjük és forró sütőben kisütjük.

 

Sajtkrém :

30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával , 4 dkg liszttel, 2 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt akkor egy 10 dkg margarinnal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.

 

A tésztát forrón kell lehúzni a nyélről. Egyforma darabokra vágni és nyomózsákkal a krémet beletölteni a tésztákba úgy hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba kell mártani.

 

A tészta akkor nem jön le a formáról :

- ha nem sült meg a tészta

- ha nem forrón szedjük le a formáról

 

Ha valaki tart attól, hogy a tészta esetleg nem jön le a formáról annak ajánlom, hogy csavarja be alufóliával a hengereket, vajazza meg és úgy csavarja rá a tésztát.  

 

 


 


 

 

        

 

Gesztenyés, pudingos torta

 

 

Tészta hozzávalói: 25 dkg gesztenye massza, 15 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, rum vagy rumaroma

 

Elkészítés:

Egy 26 cm Ø tortaforma aljára tortapapírt, sütőpapírt vagy zsírpapírt helyezünk. Ez azért kell, hogy a kész tortát a formából a papír segítségével tudjuk tálra tenni. A tészta hozzávalóiból egy könnyen gyurmázható masszát kapunk, amit belenyomkodunk a forma aljába (kézzel). Ezután hűtőbe tesszük az alapot és elkészítjük a krémet.

 

Krém hozzávalói: 3 cs vanília ízesítésű pudingpor, 8 dl tej, 15 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 20 dkg vaj v. margarin, ½ csomag piskóta tallér, friss gyümölcs (de lehet konzerv is) sárgabarack, őszibarack v meggy, 3 dl tejszín

 

Elkészítés:

A pudingból, a tejjel, a cukorral és a van. cukorral pudingot főzünk. Amikor már langyosra hűlt belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

A tésztára rákenjük a krém felét majd egy réteg piskóta tallért és szeletelt barackokat rakunk rá. (Ha meggyet használunk azt a tésztára a krém alá tegyük, h. ne színezze meg a krémet.) Majd a krém másik felét simítjuk a piskótás rétegre.

A tejszínt felverjük és a krémre rákenjük.

Díszíteni lehet önmagában villával hullámosra, vagy gesztenyét reszelünk rá, vagy csokit reszelünk, stb. Tegyük be a hűtőbe folpackkal lefedve min. egy éjszakára.

A gyümölcs el is hagyható, úgy is nagyon finom.

Egy nappal a felszolgálás előtt célszerű elkészíteni, hogy az anyagok a hűtőben összeálljanak, különben szétesik.

 

Könnyen elkészíthető, nagyon finom süti.

          

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 14026
Hónap: 93
Nap: 1